.

Ez a cikk a szállítóknak adott előlegek, vagyis a levonható előleg áfa végszámlába történő beszámításának könyveléséről ír. (Az adott előlegekről és azok végszámlába történő beszámításáról a következő cikk tartalmaz további részleteket: Adott előleg számlák könyvelése)

A "Kilépés/Gyors menü/Rendszer működési alapadatok (alap működéshez)" menüpontban meg kell adni az adott előlegszámla főkönyvi számát (például 353-at).

A "Könyvelés / Szállító folyószámla könyvelése" menüpontban lehet könyvelni az adott előlegek beszámítását. A fej adatok megadása után az ellenoldalon először a végszámla teljes értékét kell könyvelni a megfelelő ellen számlára, áfa százalékkal és áfa számra (például 27%-kal az LA áfa kódú levonható belföldi áfára, 46611-re).

Ezt követően egy újabb alábontás kell felvenni, ahol meg kell fordítani a T/K oldalt, és az ellen számlához a szállítóknak adott előleg főkönyvi számát kell megadni (például a 353-at). Az áfa kulcs itt például 27%, és az "Áfa szám" mezőn a "Levonható előleg áfa beszámítás" áfa típust kell választani. A rendszer automatikusan a beszámítás előtti sor áfa számát (a példában 46611-et) fogja felajánlani, és az áfa értékét erre, valamint a szállító főkönyvi számára fogja könyvelni.


Az áfa típusának kiválasztása után, amennyiben devizás előleg beszámításáról van szó, a rendszer figyelembe veszi a "Kilépés/Gyors menü/Rendszer beállítási táblázat (speciális működés)" menüpontban (Általános rendszerparaméterek) a 243-as rendszerparaméter ("Devizás végszámlánál melyik árfolyamon számolja a devizás előleget?") állását. Ha ez a kapcsoló a "Végszámláén" állásban van, akkor a végszámla árfolyamán számolja az előleg beszámítást is a program. Amennyiben a rendszerparaméter "Előlegén" állásban van, a program a "Deviza érték" mezőn enterezve megjelenő ablakban bekéri az előleg eredeti árfolyamát.


Erre az árfolyamra fogja könyvelni a program az előlegbeszámítást, és a végszámla árfolyamához képest egy árfolyam különbözet sort is könyvelni fog a könyvelési tételek rögzítésekor.

Megjegyzés: A levonható előleg áfa beszámítás áfa típus nem szerepel az áfa kódok karbantartásában, mert ez egy virtuális áfa típus a kettős könyvelő programunkban, amit csak a könyvelési képernyőn lehet kiválasztani.