Nyomtatás

Rendszerünkben lehetőség van a különbözeti áfa, vagy különleges eljárással megállapított adó automatikus kiszámíttatására és könyvelésére. Első lépésként a "Karbantartás->ÁFA kódok karbantartása" menüpontban a "Különbözet szerinti ÁFA" sorban a "Kikapcsolva?" mezőt nemre kell kapcsolni. Második lépésként ki kell tölteni a megfelelő főkönyvi számmal a "Különbözeti áfa átvezetése" mezőt a "Kilépés/Gyors menü/Rendszer működési alapadatok (alap működéshez)" menüpontban. Ezt követően a könyvelési ablakban már kiválasztható ez az áfa típus is.


Amikor ez az áfa típus szerepel a könyvelési képernyő egyik alábontásánál, akkor az "Érték" mezőn entert nyomva felugró ablakban megjelenik a "Beszerzési érték" nevű beviteli mező.


Itt kell megadni a beszerzési értéket, amiből a rendszer ki fogja számítani a különbözeti áfát. Az eladási érték és a beszerzési érték különbözetére fog áfát számítani a program, amit egy vegyes soron különálló áfaként fog rögzíteni a rendszer (az áfa szám szemben az alapadatokban megadott átvezetési számmal). A teljes eladási érték pedig áfa körön kívüliként kerül automatikusan rögzítésre a vevőre és az ellenszámláre (árbevételre).

Alapvetően a beszerzési érték kisebb az eladási értéknél, de ha mégsem, akkor automatikusan áfa nélkül fog rögzülni az eladási érték.

Fontos megjegyezni, hogy a különbözeti áfa automatikus könyvelését nem kezeli a program devizás esetben, és az eseménykönyvelési képernyőn.