Nyomtatás

Rendszerünk képes automatikusan kiszámítani az Áfa tv. 123. §-a szerinti arányosítás szabályai alapján megosztott, levonható adót, vagyis az arányosított áfát. Ez a funkció Professional főkönyvi modul esetén érhető el.


Ennek a funkciónak a használatához a "Kilépés->Gyors menü->Rendszer működési alapadatok (alap működéshez)" menüpontban szereplő két beviteli mezőt kell kitölteni. Az "Arányos áfa szám" mezőben kell megadni azt a levonható áfa számot, amire az arányosított áfa értéknek kell könyvelődnie. A programunkban alapértelmezés szerint a 46618-as főkönyvi szám van beparaméterezve az áfa bevallás 68. sorába. Az "Arányos áfa lev. hányados" mezőben pedig a levonási hányadost kell megadni, amivel a programnak arányosítania kell a bizonylat értékét. Ha ez a két mező nincs kitöltve, akkor a rendszer nem képes kezelni az arányos áfát.

Ha minden szükséges beállítás kész, akkor a "Könyvelés->Szállító folyószámla könyvelése" vagy a "Könyvelés->Pénztári mozgások könyvelése" menüpontban lehet rögzíteni az arányosított áfás bizonylatokat. Fontos megjegyezni, hogy a rendszer nem kezeli az arányos áfát devizás, pénzforgalmi áfás és áthúzódó áfás esetekben, valamint az esemény könyvelési képernyőn.

A könyvelési ablak alábontásai között az áfa szám mezőn a levonható áfát kell választani (nem az esetlegesen megjelenő arányos áfa típust). Ha az áfa számok alábontásai között az alapadatokban megadott "Arányos áfa szám"-ot (pl.: 46618-at) választja ki, akkor az "Érték" mezőn enterezve megjelenő ablakban, az "Arányos áfa?" jelölőnégyzetet már be lesz pipálva és a "Levonható áfa" mezőben a levonási hányados százalékká alakított (100-zal megszorzott) értéke lesz. Ilyenkor megnő az ablak szélessége, és megjeleníti, hogy milyen összegekkel kerül majd könyvelésre a tétel.



A bizonylatot rögzítve négy soron fog könyvelődni a tétel. A levonási hányadossal arányosított áfa értéke az alapadatokban megadott arányos áfa számra fog rögzülni, és az áfa alapja rendhagyó módon a teljes tétel áfa alapja lesz (a példa alapján 7874Ft). Erre azért van szükség, mert az áfa bevallás 68. sorában az eredeti áfa alapot kell feltüntetni, nem pedig az arányosítottat. A fennmaradó áfa összeg a 16. rendszerparaméter függvényében vagy a megadott költség számra, vagy az alapadatokban beállított le nem vonható áfa számra fog rögzülni (ugyanúgy, mint a telefon áfánál), de természetesen ez a szám szükség szerint módosítható a "Le nem vonh. áfaszám" mezőben.

Az áfa bevallásban a 63-66. sorokba akkor nem fog beleszámolódni az arányosított áfa, ha a program új verziójának letöltése után elindítja az "Egyéb->Rendszer karbantartás->Kimutatások lecserélése legújabbra" menüpontot, az áfa bevallást jelöli meg és a "Mindent főkönyvi számokkal" lehetőséget választja. Ezzel az áfa bevallás paraméterezésébe a 63-66. sorokba bekerül a "46618 Követel egyenleg növeli" érték, ami gondoskodik róla, hogy azokból a sorokból kivonja a rendszer a 46618-ra könyvelt különbözeti áfákat. Így azok csak a 68. sorban fognak szerepelni.