.

A PSD2 (Payment Services Directive) röviden egy online számlainformációs szolgáltatás, amely az összes bank rendszerével kapcsolatban áll. Segítségével a könyvelő program kapcsolatot létesíthet a számlainformációs szolgáltatóval, a könyvelők az ügyfél felhatalmazása birtokában a könyvelő programból közvetlenül is lekérhetik ügyfeleik bankszámla történetét.

A funkció csak abban az esetben érhető el ha a modul élesítése megtörtént.
Élesítéséhez hívja ügyfélszolgálatunkat, ha az elfogadott ajánlatot visszaküldte részünkre. A modul használatának élesítéséhez távsegítség indítása szükséges arról az eszközről, mellyel elérik a programot.
(Az árajánlaton "PSD2 banki import havidíj (/cég)" van feltüntetve.)

A szinkronizálás indításához szükség van egy e-mail címre és használni kívánt adatok engedélyezésére az aggreg8 rendszerében. Mindig csak azokat a bankszámlákat tudjuk használni amik az adott cégben lettek felvéve. 

A ‘Karbantartás\Könyvelhető cégek karbantartása’ menüpontban az adott cégen állva a ’Beállítások’ fülön található az ’Aggreg8 használata mező. Ezt pipáljuk be azokban a cégekben amelyekben a funkciót használni szeretnénk. Csak annyi cégben pipálhatja ezt be, ahányra korábban megvásárolta! Az ’Aggreg8 e-mail cím’ mezőbe kell írnunk a használni kívánt e-mail címet. Itt érdemes egy olyan e-mail címet használni amelyhez az ügyfélnek is van hozzáférése, mivel a hozzájárulást 180 naponta meg kell újítani.  Utána a mező végén található nyíl vagy az F10 megnyomásával megnyithatjuk a bankszámlák listája ablakot. Ebben az ablakban láthatjuk az adott cégben felvett összes bankszámlát.

 

 

Új bankszámla felvételéhez válasszuk az ’Új’ gombot vagy a ’+’ jelet a billentyűzeten. Ekkor megjelenik egy kis ablak, ahol megadhatjuk a bankszámla megnevezését, bankszámla számát és a hozzá kapcsolódó főkönyvi számot. Ezután kattintsunk a ’Bankszámla kapcsolása’ gombra. Ekkor egy böngésző ablakban megjelenik az Aggreg8 webes felülete, ahol ki kell választanunk a bankot és megadni a banki azonosítót (Ez ugyanaz az azonosító amit a bank webes felületén is meg kell adni). Utána tovább lépünk a bank weboldalára ahol a kért adatok megadása után egy SMS kóddal hitelesíthetjük a bankszámla kapcsolását. Ezután visszairányít minket az Aggreg8 felületére ahol be kell pipálnunk, hogy mely számlákat szeretnénk a felvitt bankszámlához csatolni. Amelyeket itt bepipálunk, azokat kapjuk vissza a lekérdezett számlatörténetben. Tehát ha több alszámlája van, csak azokat pipálja be amelyekre szüksége van a felvitt bankszámla lekérdezésekor. Ha az alszámlákat külön bankszámlaként szeretnénk hozzáadni, akkor azokat nem kell bepipálni!

MKB / Budapest Bankos számláknál előbb egy meghatalmazást kell jóváhagyni. Erről ebben a cikkben talál leírást.
Az Erste bank jelen pillanatban még nem elérhető.

Ha sikeresen megtörtént a kapcsolás akkor a Bank Id mezőbe beíródik a bankszámlánkhoz kapcsolódó azonosító. Csak azokkal a bankszámlákkal lehet lekérdezést indítani amelyek megkapták ezt az azonosítót, tehát kapcsolva lettek az Aggreg8-hez!

A kapcsolt bankszámlához a banki oldalról kapott hozzájárulás 180 napig tart (a PSD2 szabályozás rögzíti ezt az időtartamot). Amikor ez lejár, akkor a lejárati dátum után történt tranzakciókat már nem tudjuk lekérdezni. Ha szeretnénk ezt a dátumot meghosszabbítani akkor a bankszámlán állva a "Meghosszabbít" gombra kattintsunk. Ekkor megnyílik a böngészőben a bank oldala (hasonlóan mint a hozzáadás vagy a törlés esetében) és ott lehet meghosszabbítani újabb 180 nappal. Ha egy bankszámlánál lejárt ez a dátum, a program piros színnel jelezni fogja.

Ha törölni szeretnénk egy adott bankszámlát akkor a ’Törlés’ gombra kattintva megtehetjük azt. Ekkor szintén tovább fog irányítani minket a program a webes felületre, ahol meg kell erősítenünk a törlést.

Az importálást a ’Könyvelés\Banki import állomány beolvasása’ menüpontban tudjuk megtenni. Kattintsunk az importálás gombra, majd az ’Importálás módja’ lehetőségnél válasszuk a ’PSD2 Agreg8-en keresztül’. Az ’Intervallum’ mezőkben adjuk meg a lekérni kívánt időszakot, majd a ’Bankszámla’ ablakban válasszuk ki melyik bankszámlát szeretnénk használni. Az ablakban csak az aktuális cégben felvitt bankszámlaszámok közül választhatunk. Ha mindent megfelelően beállítottunk, az ’Importálás (Ctrl-Enter)’ gombbal elindíthatjuk az importálást. Ezután már mindent a megszokott módon kell tennünk, ugyanúgy mint a többi bank importálásnál. Banktól függően 120 vagy 90 napra visszamenőleg van lehetőség a tranzakciótörténet lekérdezésére.

 

Ha olyan bankszámlát szeretnénk lekérdezni amelynek a meghatalmazása lejár 3 napon belül a program egy üzenet ablakban figyelmeztet erre.