Nyomtatás

Ebben a cikkben azokról a teendőkről olvashat, amelyek akkor szükségesek, amikor egy könyvelhető cég átáll az eltérő üzleti éves könyvelésre.


Normál esetben egy cégnek december 31. a mérlegforduló napja, viszont vannak olyan helyzetek, amikor egy cég amellett dönt, hogy ettől eltérő mérlegforduló nappal szeretné kezelni az üzleti évét. Ha már ilyen módon kezdi el használni a programunkat, akkor a mérlegforduló nap beállításán (Eltérő üzleti év beállítása) és a megfelelő könyvelt év kiválasztásán (Eltérő üzleti éves könyvelés) kívül nincs más ehhez kapcsolódó teendője.

Azonban, ha eddig is a programunkat használta egy cég könyvelésére, és idő közben kell átváltani eltérő üzleti évre, akkor ezt az alábbi módon tudja megtenni. A példában 01.31 a mérlegforduló nap, és 2018. február elsejével kezdődik az eltérő üzleti éves könyvelés. Az egyszerűség kedvéért ezeket a konkrét számokat használja a példa, de nyilván mindig az aktuális körülményeknek (dátumnak) megfelelően kell elvégezni a leírt lépéseket.

Példa:

Első lépésként le kell zárni a 2017-es évet úgy, hogy a program a 2017-es könyvelési évben áll. (Évzárás menetének részletes leírása)

Ezután a 2018-as könyvelési évben állva könyvelhető a januári hónap. FONTOS, hogy a teljesítés dátuma alapján januárba eső tételeket lehet csak ide könyvelni.

Majd, harmadik lépésként át kell állítani a mérlegforduló napot 01.31-re. (Eltérő üzleti év beállítása)

Ezután, ha már készen van a januári könyvelés, le kell zárni a 2018-as évet is. Ilyenkor már automatikusan 2018.01.31 lesz a tételek záró dátuma, mivel az előző lépésben már beállításra került az új mérlegforduló nap. (Évzárás menetének részletes leírása)

Lényeges, hogy abban az esetben ha áthúzódó áfát is szeretne rögzíteni a programban lévő automatizmus segítségével, akkor ezen tételeket csak azt követően rögzítse a 2018-as évben, hogy beállította a fent leírtaknak megfelelően az eltérő üzleti évet.

Ez azért fontos, mert ameddig nem módosítja a beállításait, addig nem is fogja a program áthúzódó áfásként kezelni a tételt. 

Végül a 2019-es könyvelési évbe átlépve lehet rögzíteni a teljesítés dátuma szerint 2018.02.01 és 2019.01.31 közötti tételeket.

FONTOS, hogy az átállás előtti időszakra vonatkozó beszámolók elkészítéséhez átmenetileg ki kell venni a pipát az eltérő üzleti év kezelése jelölőnégyzetből (Eltérő üzleti év beállítása). A beszámolók elkészítése után azonban mindenképpen vissza kell állítani az eltérő üzleti év kezelését. Amíg ez a beállítás ki van kapcsolva, addig nem szabad másik gépeken könyvelni ebben a cégben, mivel az eltérő üzleti év kezelése cégszintű beállítás, és nem évszintű.