.

Programunkban lehetőség van a devizás könyvvezetésű cégek estében a bankszámlák közötti átvezetések könyvelésénél az esetleges árfolyam különbözet automatikus könyvelésére.

Első lépésként fontos, hogy a "Kilépés/Gyors menü/Rendszer működési alapadatok (alap működéshez)" menüpontban megadható a "Banki átvezetés" száma meg legyen adva.

Az egyszerűség kedvéért egy példán keresztül írjuk le ennek a funkciónak a működését. A példában a könyvvezetés EUR-ban történik, és egy HUF számlára lesz átvezetve 1.000EUR. A cég MNB árfolyam alapján kezeli az árfolyamokat, de a HUF bankszámlára a számlavezető bank árfolyama alapján érkezik meg az 1.000EUR. Az MNB árfolyam 373,04HUF/EUR, a számlavezető bank árfolyam 375,12HUF/EUR. A banki átvezetés száma 3892.

A könyvelési képernyőn az átvezetés bevételi részének könyvelésekor a másodlagos devizanemhez meg kell adni a HUF-ot. Az alsó táblázatban az ellenszámlánál az alapadatokban megadott banki átvezetés számnak kell lennie, és be kell írni egy kapcsolódó bizonylatszámot (azt a bizonylatszámot, ami az átvezetési kiadás részéé). Ezután a "Másodlagos deviza nettó érték" mezőn enterezve megjelenik egy ablak. Itt az "Átvezetendő HUF összeghez" meg kell adni a HUF banki kivonaton szereplő HUF összeget (375.120HUF), és a "Bank által megadott EUR érték" mezőben azt az EUR összeget, ami átvezetésre került az EUR bankszámláról (1.000EUR). A rendszer kiszámítja a fejben szereplő elsődleges árfolyam (373,04) alapján az 1005,58EUR-t (375.120HUF * (1,00 / 373,04)), és a két EUR összeg különbözetéből számol egy árfolyam különbözetet EUR-ban. Ezt le is fogja rögzíteni, és ilyen módon nem marad egyenlege EUR-ban a 3892-nek. Annak érdekében, hogy HUF-ban se maradjon egyenlege a 3892-nek, a "Másodlagos deviza nettó érték" mezőn enterezve megjelenő ablak kikeresi a könyvelésben a kapcsolódó bizonylatban megadott banki tételt, és annak az árfolyamát fogja használni az éppen könyvelt 3841-es bank elsődleges árfolyamaként. Így az árfolyam differencia sorban a HUF összeg is megjelenik, és kifut a 3892 nullára.


A bankok közötti átvezetés ugyanígy működik más másodlagos devizanemekkel is, nem csak HUF-al.