.

Programunkban van lehetőség készlet kezelés során FIFO elv alapján történő árkezelésre. (Ez funkció beállítását kérje ügyfélszolgálatunkon!)
Beállítás után, programunk a bevételezések alapján a FIFO elv szerint osztja fel a kiadásra/kiszámlázásra kerülő árucikk darabszámot. Kiadás során maximum annyit oszt fel amennyi bevételezésre került. (PL.: 150 db került összesen bevételezésre, viszont 200 db-ot viszünk feladásra akkor a program 150 db feloszt és a maradék 50db-ot nem veszi fel.)

Működése:

Első lépésként az adott cikkből bevételezésre felveszünk x db-ot, hogy megkezdhessük a FIFO elv szerinti készlet kezelését. Ameddig ezt nem tesszük meg a program, nem enged kiállítani kiadás elvű bizonylatot és felszólít minket a bevételezésre egy üzenetben.



A bevételezéshez első lépésként ki kell választanunk az erre megjelölt bizonylatot. (Esetünkben ez egy Bevételezési bizonylat (bejövőszámla alapján), de ez rendszerenként változhat bejövő számlára stb.) Ha több raktárunk van akkor kiválasztjuk a megfelelő raktárunkat.





A bizonylat kiválasztása után legelőször ki kell tölteni a bizonylat adatait, miután ezt megtettük felvihetjük a raktárba bevételezésre kerülő cikkeket, (Ez a példánkban egy bizonylatra történik, hogy jól szemléltethető legyen a FIFO elv.) lásd a mellékelt képen. A képen piros kerettel megjelöltük a fontos adatokat amelyek a FIFO elv működéséből fontos. Ezek az adatok a cikk adatai valamint a darabszám és az érték.






Miután megtörtént a bevételezés már el is kezdhetjük a FIFO elv szerinti kiadást, ehhez Bizonylatok közül ki kell választani a megfelelő bizonylatot amelyen a kiadást végezni akarjuk. (Fontos! Az árkezelés bizonylatonként eltérhet!) A bizonylat kiválasztása után értelemszerűen ahogy a bevételezési bizonylatnál itt is ki kell tölteni a kiállítandó számla adatait.(Esetünkben ez egy sima Kiadási bizonylat lesz). Az számlázandó termékek közé először felvesszük a "Fifo termék" nevezetű árú cikkünkből 370 db-ot (Fontos! Ebből csak 365 db-ot bevételeztünk, ezen megjegyzésnek későbbiekben lesz jelentősége!).






Miután lerögzítettük ezt a 370 db-ot a termékből a programunk automatizmusa felveszi a FIFO elvnek megfelelően bontva a terméket több sorban, (ÁR változásonként.) de mivel csak 365 db volt a termékből a raktárban, ezért csak ennyit vesz fel a termékből és minden további felvétel során kiírja a fentebbi üzenetet.





Miután lerögzítettük az adatokat, de kiderül, hogy többet kellett volna rögzíteni akkor átírhatjuk a darabszámot és a program újra számolja a felosztást. Ehez a bevételezés során felvett "Fifo termék 2" (16 db összesen) nevű cikkünket fogjuk kiadni. A kiadás menete a fentebb ismertetett. Ebből a termékből először felveszünk 4 db-ot amelyet a FIFO elv szerint feloszt a program.





A felvétel után kiderül, hogy nem 4 db kerül kiadásra, hanem pl: 8 db akkor, ez lejavítható a kiadás során és a program újra számolja a FIFO elv szerint. Ehhez nem kell mást tenni mint, hogy a program által felvett második soron a termék darab számát átírjuk 6 db-ra és így összesen 8 db kiadás kerül rögzítésre. (Programunk átszámolja FIFO elv szerint a kiadást és lejavítja a megfelelő sorrendre!)