.

Egyszeres program tudásbázis

Újdonságok, törvényi változások, új év nyitása, Egyszeres program

 

 

 

A programok egyszerű kezelése és közérthető felépítése lehetővé teszi, hogy nem csak könyvelő cégek, hanem kisiparosok, vállalkozók, társasházi közös képviselők is alap könyvelési ismeretekkel hatásosan használják a programot. A könyvelés főkönyvi számokra történik a kettős könyvvitel számaihoz hasonló módon, mellyel tetszőleges bonyolultságú kigyűjtések lehetségesek (nem csak az alap naplófőkönyv oszlopok), és könnyebb áttérni kettős könyvvitelre, valamint abszolút hibamentes a könyvelés.

Ebben a cikkben a KATA adózási formáról történő áttérés különböző eseteit írjuk le.

Az áttérés miatt mindenképpen új céget kell felvenni a Könyvelhető cégek karbantartásában.
A KATÁs időszakban kiállított számlák, melyek ellenértéke csak később folyik be, még KATÁs bevételnek számítanak.
Ezt programunk Kata bevételi nyilvántartás készítés menüpontja kezeli, a kiállított, de még ki nem egyenlített számlák értékét a lista és a bevallás tartalmazza.


1. Egyéni vállalkozó

Az új cégben az adótörvény hatályát SZJA-ra kell állítani. A könyvelés módja függ az adózás módjától.

1. a. Átalányadózó

Az átalányadózó egyéni vállalkozónak csak a bevételeiről kell nyilvántartást vezetnie. Ennek megfelelően a könyvelés módja lehet pénztárkönyv, ahol elegendő a bevételeket könyvelni, vagy lehet bevételi nyilvántartás.
Az átalányadózó egyéni vállalkozót a bérszámfejtő modul teljes mértékben kezeli. A havi bevételek függvényében kiszámolja a különböző közterheket és elkészíti az 58-as bevallást a megfelelő adatokkal.

A havi bevételek könyvelésből történő átvételére is van lehetőség.
Ha van a bérmodul mellett főkönyvi modul is, akkor átalányadózó egyéni vállalkozó esetén a számfejtési képernyőn megjelenik egy Gyűjt nevű nyomógomb. Erre rákattintva a program kigyűjti a tárgyhónap összesített bevételét és beleteszi a 176-os (Átalányadózó EV bevétel) jogcímbe és frissíti a többi jogcímet is.

A bér modulra vonatkozó további információk az alábbi cikkben találhatók: 

1. b. Vállalkozói jövedelem szerint adózó

Ez a "hagyományos" egyéni vállalkozó mind könyvelési, mind bérszámfejtési szempontból


2. Betéti, közkereseti társaság

Az új cégben az adótörvény hatályát és a könyvelési módot a szokásos módon kell beállítani.
A könyvelés nyitómérleggel indul. A cég felvétele után a számlatükör karbantartás menüpontba lépve a központi számlatükör adatai átvehetők.
Társasházi költség fajták karbantartása menüpontban vegye fel az egyes hónapokban ismétlődő előirányzott könyvelési tételeket. Társasházi modul esetén pl.: közös költség, szemétdíj stb. Minden olyan tételt amely havonta ismétlődik felvehető.

Az egyes társasházakat külön-külön vegye fel új cégként [+] gombbal a Karbantartás/Könyvelhető cégek karbantartása menüpontban.
Ezek után lépjen be az egyik cégbe.
A Karbantartás/Lakók karbantartása menüpontban vegye fel [+] gombbal a társasház egyes lakóit.

A Karbantartás/Társasházi költség fajták karbantartása menüpont alatt tudja felvenni az egyes befizetési kötelezettségeket (pl. közös költség, vízdíj stb...) az automatikus előírások könyveléséhez. A költség kódja oszlopban egy minél rövidebb számmal vegye fel az egyes sorokat és a megnevezés oszlopban fejtse ki szövegesen, hogy milyen befizetésről van szó. 

 

Az Egyéb/Automatikus előírások kezelése menüpont alatt tudja felvenni lakónként és költség fajtánként az előírások egyes sorait, szintén a [+] gombbal. Sort törölni a [-] gombbal tud.
Itt csupán a lakókat, valamint költség fajtákat tudja kiválasztani, valamint az előírás értékét tudja megadni. Ha mindent felvett, akkor a Rögzítés gombra kattintva a hónap megadása után tudja az automatikus előírás generálást lekönyvelni.