Tanulmány: Billentyűzet kontra egérhasználat

Ha áttérek egy Windows alapú programra akkor automatikusan elveszítem a DOS-ban megszokott kényelmes billentyűhasználatot, és a táblázatokban történő adatmódosítás lehetőségét?
Avagy miért kellene erről lemondanom?

Igen sok könyvelővel beszéltünk, és szinte egybehangzóan állították, hogy a DOS ugyan elavult, de mégis valahogyan a régi programok egyszerűbben és gyorsabban kezelhetőek voltak, mint a mostani Windows-os kezelőfelület, és egérhasználat.

Ennek pontosan nem tudják elmagyarázni az okát, csak egyszerűen érzik a bőrükön.
Önnek is volt már ilyen érzése?

Sokan azok közül akik Windowsos felületre váltottak érzik ezt, de szétteszik a kezüket: "Nincs mit tenni ugyebár. Valamit valamiért. A Windowsos programok már csak ilyenek." A programfejlesztők pedig igyekeznek menteni a mundér becsültét, és azt mondják: Programunk jó pár helyen kezelhető billentyűzetről. (persze azt már nem teszik hozzá, hogy: a legtöbb helyen meg nem, vagy TAB billentyűkkel nehézkesen...)

Ezért igen sokan vannak akik még ma is sok szempontból elavult DOS-os rendszert használnak, mert az egérhasználat lelassítaná őket. Tehát szinte mindenki tudja hogy ügyviteli programok esetében az egérrel történő kezelés lassítja a munkát, ez már szinte közhely számba megy. De azt már nem tudják pontosan elmagyarázni, hogy miért is van ez így...

Mi utánanéztünk, és most végre eláruljuk a titkot. Egészen pontosan meg tudjuk mondani hogy mi lehet ennek az oka.
Sőt! Mi még ennél is többet tettünk: MEGSZÜNTETTÜK EZT AZ OKOT!

Téged is érdekelnek a pontos okok?
Ha igen akkor olvass tovább.


Hosszas konzultációk, és sok fáradtságos munkaóra alapján két nagyon fontos okot találtunk:
Íme az első. Kezdjük rögtön egy példával hogy szemléletes legyen:

Bizonyára te is használtál már EXCEL-t vagy egyéb táblázatkezelőt. Emlékezz vissza mennyire meg tudja gyorsítani a sok adattal végzett munkát a táblázatok használata. Ez eléggé nyilvánvaló elég ha csak az EXCEL népszerűségére gondolunk. Ha pedig az adatok használata EXCEL-ben ilyen egyszerű, akkor vajon miért nem alkalmazzuk ezt a technológiát mindenhol?
Nézzük meg közelebbről, hogy mi is a táblázatok használatának előnye, illetve hogyan gyorsítja meg a munkákat?

Először is: sok egyforma adat van egymás alatt, közöttük könnyen mozoghatunk egér nélkül is.
Másodszor: A szükséges adatot egy mozdulattal átírhatjuk szintén egér nélkül is

És máris itt a titok megfejtésének első része az EXCEL példáján keresztül: Mi is történik tehát, miért gyors ez a módszer?

Azért, mert nem kell külön megnyomnunk egy MÓDOSÍT feliratú gombot, azután egy új képernyőn megjelenő adatokból újra kikeresni az adott adatmezőt, és beírás után nem kell megnyomnunk még egyszer egy RÖGZÍT feliratú gombot, hanem abban a cellában állva amit kikerestünk AZONNAL plusz gombnyomás nélkül átírhatjuk az adatot!

Egyszerű és nagyszerű módszer! Nagyon praktikus, ugye?

Régen a DOS-os programok idején nagyon sok programban hasonló módon lehetett a táblázatokban mozogni, és egyszerűen lehetett módosítani az adatokat. De ma a legtöbb ügyviteli programban ha vannak is táblázatok akkor azokban az adatokat direktben nem lehet átírni, csak egy másik helyen.
Meg kell nyomni egy módosítás gombot, és ekkor a fent vázolt módon egy új ablakban előjönnek az adott sor tételei ahol átírható az adat, és az Ok, vagy rögzítés gombbal véglegesítjük.
Más megoldások esetén a táblázat alatt fölött mellet vannak bekérő mezők, de mindenképpen ki kell lépnünk a táblázatból adatmódosításhoz!

Ismerős a helyzet? Bizonyára, hiszen szinte minden programban ezt alkalmazzák már.
Mégis miért? Hiszen látható, hogy jóval lassabb mint a régi módszer.

Azért, mert nem olyan egyszerű megoldani egy Windows-os programban hogy az egész programban található összes táblázatban minden cella szabadon szerkeszthető legyen.
Sőt, olyannyira nehéz, hogy a legtöbb fejlesztő inkább lemond ezekről az előnyökről, és szinte alig akad ilyen program ami ezt megengedi.

Ezért sajnos mára már az a képtelen helyzet alakult ki, hogy szinte azt furcsállják sokan, ha egy Windows-os program mégis így működik.

Pedig milyen jó is az amikor egyszerre 20 megnevezést, vagy egyéb adatot kell módosítani, és ezeket szépen egymás alá rendezzük, majd a táblázatban rálépve átírjuk az adatot, majd megnyomjuk a lefelé nyilat, és már írhatjuk is át a következőt, és így tovább. (mint az EXCEL-ben!)
Mennyire bonyolultan lehet ezt megoldani a fentebb vázolt módon? (El kell képzelni, és lehet számolgatni, hány fölösleges plusz kattintás)

Vagy amikor egyszerre kell 10 alkalmazott bérét átmódosítani....
És még sorolhatnám hosszasan a példákat. (Ugye Ön is tudna ilyet mondani?)

Nem véletlen hogy sokan idegenkednek átváltani megszokott DOS-os programjukról Windows felületre, mert elveszítik a kényelmes egér nélküli használatot, valamint a táblázatokban történő szabad adatmódosítás lehetőségét.

Oké. Mostanra már érted a titok első felét, de mindezen felül még van egy másik nagyon fontos ok, ami szintén a billentyűzet javára billenti a mérleg serpenyőjét.

Most pedig eláruljuk a titok második felét.
Ehhez megint hadd hozzak fel egy szemléletes képet.

A gondolatink gyorsabbak, mint a kezünk. Ez azt jelenti, hogy ha használunk egy programot (főleg ha már megszoktad a program használatát) akkor előre tudod, hogy egy funkció elvégzése után, vagy egy szöveg beírása után mit kell majd tenned - mi lesz a következő jó pár lépés.

Például meg kell nyomnod a rögzítés gombot, majd ezután a program fel fog tenni egy kérést, amire előre tudod hogy mit fogsz majd válaszolni mert már 100-szor megcsináltad.

Ha billentyűzetről használod a programot, akkor nyerő helyzetben vagy hiszen ANÉLKÜL hogy a képernyőre kellene nézned, tudod, hogy ha lenyomod az adott gombot akkor mit fog tenni a gép, és ennek megfelelően, már ELŐRE nyomod is a következő gombot, és így tovább...

Villámkezű is lehetsz, mert a számítógépek igen gyorsan reagálnak, és ha mégsem, a billentyűzetben egy beépített tároló van, és eltárolja a billentyűnyomásokat, amiket ha a gép lassabban reagál azután hajt majd végre a program, ha elért odáig!

De mi a helyzet akkor ha egérrel teszed ugyanezt?

Ekkor nem számít, hogy TUDOD hogy hová kell kattintani, és azután hova MÁSHOVÁ kell kattintani, mert mindenképpen rá kell nézned a képernyőre, és mindenképpen oda kell mozgatnod a kurzort a kívánt pozícióba, nem számít hogy már 100-szor csináltad-e vagy sem.

Egyszerűen nem tudod csukott szemmel csinálni, ezért odafigyelést igényel, energiapazarló, és lassú. Elfáraszt, akkor is ha nem érzed.

Meg kell várnod amíg a következő funkció megjelenik, nem tudsz előre dolgozni, mint ahogy a billentyűzetnél. Az egér használat akkor jó ha mindig más és más dolgot kell tenni, de ha sokszor ugyanazt akkor a legnagyobb pocsékolás!

Most már tehát tudod a titkot!

Korábban említettük, hogy mi MEGSZÜNTETTÜK AZOKAT AZ okokat ami miatt eddig le kellett mondani ezekről az előnyökről, ha Windowsos programot akart használni.

Mit szólnál, ha mi olyan Windowsos ügyviteli programot ajánlanánk Önnek ami a Windows megszokott összes kényelmi funkcióját ötvözi a rugalmas, kényelmes, táblázatokban történő akár egérhasználat nélküli adatmanipuláció lehetőségével?

Hiszen ki akar egérrel kattintgatni, és azután adatot beírni a billentyűzeten, majd megint az egérrel rögzíteni. Ugyan mire jó ez?

Lehet úgy is hogy ráállok az adatra nyilakkal, majd Enter-t nyomok átírom, és kész. Vagy pedig rákattintok kétszer a bal egérgombbal az adott cellára, majd átírom az adatot és kész.

EZ TÉNYLEG ILYEN EGYSZERŰ!

Univerzális táblázataink használatával olyan fantasztikus funkciók válnak elérhetővé számunkra ügyviteli programunkban melyeket eddig csak az EXCEL-ben használhattunk!
például:
- adat oszlopok egyszerre történő átírása
- adat oszlopok tetszőleges összeadása
- Adatok és, vagy kapcsolatokkal kombinálható tetszőleges szempont szerinti szűrése. Korlátlan lekérdezés válik lehetővé.
- Leszűrt táblázatok tetszőleges oszlopainak kinyomtatása, akár Excelbe akár PDF-be. stb...
És ez a programban található összes táblázatra igaz!

Nem hiszed, hogy ez lehetséges egy Windowsos programban?
Vagy hogy kényelmesebb ez a módszer mint a fent említett?
Próbáld ki a DEMO programunkat !   (Letöltheted itt...)

Még egérhez szokott felhasználók is érezni fognak gyorsulást a többi programhoz képest, főleg sok adat egyszerre történő átírásánál, de ha levetkőzik idegenkedésüket, és csak billentyűzetről használják a programot akkor pár perc próbálkozás után megértik mitől olyan jó ez a módszer. Az egeret azután már fenntarthatjuk az Internetezésre, meg a többi dologra amire nagyon jó, de ügyviteli programban, -FELTÉVE HA AZ JÓL VAN MEGCSINÁLVA- akkor nem szükséges használni.

De ha szeretnek egeret használni, akkor a programban az a jó hogy a fent említett táblázatos előnyök mindegyike egérrel is kihasználható, sőt ebben az esetben még ezen felül, az egér adta lehetőségeket is kihasználhatják ami dupla előny.

Ha még mindig nincs meggyőzve, akkor kérem rendeljen egy ingyenes programbemutatót, ahol személyesen bemutatjuk Önnek mindezeket az előnyöket, és még számtalan egyedi innovatív módszert.
Mert nem kell mindenkinek beállni a sorba!
Ha valami jobb mint a többi, akkor azt kell használni, még ha többiek mind mást használnak akkor is.


További információkra vágyik?
Iratkozzon fel
ingyenes szoftvervásárlási és tanácsadó hírlevelünkre melyben megosztjuk Önnel ügyviteli, és számviteli szoftverekkel kapcsolatos tapasztalatainkat!

A feliratkozáshoz kattints ide!

Válassza Ön is a QualitySoft minőségét és biztonságát!

Szerzői jognyilatkozat...

 


 

PRÓBÁLJA KI AZ INGYENES DEMO VERZIÓT!

Így működés közben, akár otthon is meggyőződhet a program kiváló minőségéről.
Rendelkezésre állunk bemutatókkal is, előzetes egyeztetés esetén.
Online megrendelés esetén akár néhány órán belül használhatja a programot.

Ha megtetszett a program kérem rendelje meg még ma.
Használja ki akcióinkat és kedvező vásárlási feltételeinket.

A programokat munkanapokon internetes megrendelés esetén akár néhány órán belül használatba veheti. Rendelje meg a kiválasztott programot az Online megrendelés   funkcióval. Töltse le a megfelelő program telepíthető változatát, és mire rögzíti a törzsadatokat, addigra elkészítjük a regisztrációját és a megadott e-mail címére elküldjük Önnek az aktiváláshoz szükséges kódokat!


A QualitySoft Integrált Számviteli Rendszer egy teljes körűen, és maximálisan integrált rendszer. Nagyon rugalmasan testre szabható, és tetszőlegesen paraméterezhető az eltérő igényeknek megfelelően.

Mindez együtt átlagon felüli megtérülést eredményez az Ön számára. Ha még mindig különálló rendszereket használ, javaslom próbálja ki programunk DEMO változatát, és győződjön meg programunk tudásáról, kiváló minőségéről, könnyű kezelhetőségéről, és rugalmasságáról.